Település:
Csongrád megye, Szeged

Létrehozva:
2021-12-16 16:17:41


Móra Ferenc Múzeum Szeged


A Móra Ferenc Múzeum Szeged szívében, a Tisza-part és a Belvárosi híd találkozásánál fekszik, patinás épülete a városkép meghatározó része.

Móra Ferenc Múzeum


 
A Móra Ferenc múzeum hátulról, előtérben a Hunyadiak szobra (Lapis András alkotása)

Móra Ferenc Múzeum Szeged szívében, a Tisza-part és a Belvárosi híd találkozásánál fekszik, patinás épülete a városkép meghatározó része. Az intézmény a régió kiemelkedő kulturális központja. Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, irodalomtörténeti, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatómunka folyik a Kultúrpalota falai között.

 

Története

A Városi Múzeumot és Könyvtárat 1883-ban alapították Somogyi Károly esztergomi kanonok városnak adományozott könyvtárából. 1896-ban készült el az új, ma is használt neoklasszicista stílusú épület Steinhardt Antal és Láng Adolf tervei alapján. A múzeumi és könyvtári együttes intézményt Közművelődési Palotának nevezték, mely 1950-ben vált ketté - a múzeum ekkor vette fel Móra Ferenc nevét.

A közgyűjteményt a 19. században Reizner János, Szeged város történetének kiváló ismerője vezette, a 20. század elején pedig íróként, újságíróként is közismert muzeológusok igazgatták: Tömörkény István, majd Móra Ferenc. Móra Ferencet Cs. Sebestyén Károly, Csallány Dezső, Szőke Mihály, Bálint Alajos követte, majd 1970-ben Trogmayer Ottó régészeti kutató és egyetemi oktató került az igazgatói székbe. Ő majdnem három évtizedig állt a múzeum élén, igazgatása alatt fejlődött az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Őt követte Vörös Gabriella régész-muzeológus, majd Zombori István történész, jelenleg pedig Fogas Ottó régész áll a múzeum élén.

Forrás: Wikipédia!

 

 

 

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »