Település:
Csongrád megye, Szeged

Létrehozva:
2021-12-16 23:35:03


Széchenyi tér Szeged


Közép-Európa egyik legszebb terét, többek között, rengeteg fa, virágok, szökőkutak, szobrok, és szép épületek teszik igen vonzóvá.

Széchenyi tér

Közép-Európa egyik legszebb terét, többek között, rengeteg fa, virágok, szökőkutak, szobrok, és szép épületek teszik igen vonzóvá. A Széchenyi tér a Kárász utca folytatása, színhelye a szegedi karácsonyi vásárnak, Borfesztiválnak, szilveszteri mulatságnak, illetve egyéb koncerteket, vásárokat, fesztiválokat, és rendezvényeket is tartanak itt.

Számos fontos középület működik itt: a főposta, a városháza, bíróságok, bankok. A gyönyörűen parkosított téren évszázados platánfák, tiszafák, magnóliák, és császárfák állnak, a teret tavasztól őszig szemet gyönyörködtető, színes virágok borítják. A tér területén állandó, ingyenes wi-fi érhető el. A Széchenyi tér mindig hangulatos, és mindig sokan sétálnak itt, vagy piknikeznek, napoznak, beszélgetnek a padokon, és a fűben.

Értékes építészeti emléknek számít a tér keleti részén álló, 1882-es neoreneszánsz palota, a bíróság épülete. Szintén a tér keleti felén van a Tisza Szálló 1885-ös épülete. A főposta épülete 1881 és 1883 között épült, de 1930-ban, és 1946-ban újabb szinteket húztak fel rá.

A nyugati oldalon az 1810-ben épített, kétszintes Grünn Orbán ház, mellette az 1811-ben épült Bérpalota áll, ahol ma a polgármesteri hivatal épülete működik. A Bérpalota és a Városháza között húzódik a Sóhajok hídja: 1883-ban, velencei mintára épült. A Városháza 1728-ban épült, 1804-ben újjáépítették. Jelenlegi formájában 1883 óta látható. Ekkor újabb emelettel bővítették, ez volt az egyik a nagyon kevés épület közül, amely az 1879-es árvíz után épen maradt. A Városháza mellett az 1840 és 1886 között megépített Zsótér-ház található. Földszintjén működik a híres, és népszerű Szeged Étterem.

A tér északi oldalán az OTP Bank szecessziós, 1903 és 1905 között épült épülete, és, a Balogh házban, a Providencia biztosító épülete áll.

A Széchenyi téren a következő szobrászművészek alkotásai találhatók: Pásztor János (a “Romboló Tisza”, és “Az áldást hozó Tisza” c., 1930-as szobra, amelyek a szökőkutaknál állnak, és szintén a téren áll a Vásárhelyi Pál szobor, szintén az ő alkotása), Fadrusz János és Rollinger Gál Rezső (Gr. Tisza Lajos szobor, 1904-ből), Zala György (Deák Ferenc szobra), Stróbl Alajos (gr. Széchenyi István márványszobra), Kligl Sándor (a Széchenyi téren található 1996-os, Szent Istvánt, és Gizellát ábrázoló szobra), Melocco Miklós (2000-ben készült, Gr. Klebelsberg Kunót ábrázoló szobor).

Eljutás: 1-es, 2-es villamos: Széchenyi tér megálló. Közeli nevezetességek: Kárász utca, Reök-palota (500 m-re), Dóm tér (800 méter).

Szeged, Széchenyi tér

Széchenyi tér, Szeged

Széchenyi tér

 

 

 

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »