Település:
Csongrád megye, Szeged

Létrehozva:
2021-12-16 15:35:53


Szeged, te csodás!


Aki egyszer ellátogat ide, menthetetlenül beleszeret. Szeged a századelő romantikáját idézi, vidéki bájával benneteket is elvarázsol.

A magyar szecesszió vidéki fellegvára

Díszes épületek, lendületes formák és izgalmas motívumok: ha Szegeden jártok, a szecessziós műremekek titeket is biztosan lenyűgöznek majd.

Magyar Ede neve a dél-alföldi városban szorosan összefonódott a stílusirányzattal – az építész nyolc év leforgása alatt jó pár épületet tervezett, többek között a Református palotát és az Ungár–Meyer-palotát.

Legkiemelkedőbb alkotása az 1907-ben épült Reök-palota, ami jelenleg összművészeti központként működik, és ahova feltétlenül térjetek be: a csodás belső tér mellett egy remek cukrászdát is találtok itt.

Érdemes még megcsodálnotok a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, a Szígyártó-ház, valamint a Szent István téren álló Móricz-ház épületét is.

Ha már a téren jártok, irány a szintén szecessziós víztorony, amit a helyiek csak Öreg hölgyként emlegetnek. A torony április 1-től október 31-ig minden hónap első szombatján látogató, megéri így időzíteni a kirándulást, a legfelső szintről mesés kilátásban lesz részetek.

És ha már szecesszió: a Gróf-palotát se hagyjátok ki a Tisza Lajos körúton, végezetül pedig tegyetek egy kört a Lechner Ödön tervezte városházánál, ahol minden órában haragjátékot hallgathattok.

 

Ezt is látnotok kell!

 

Kihagyhatatlan látnivaló még a szegedi dóm, az ország egyik legnagyobb bazilikája, amit a XIX. század egyik legjelentősebb tervezője, Schulek Frigyes neve fémjelez.

A kéttornyú épületet körülölelő tér a világhírű szegedi egyetemnek ad otthont: Szent-Györgyi Albert itt nyerte ki elsőként a világon a C-vitamint a szegedi paprikából.

A tudós mellszobra a teret közrefogó, árkádos Pantheonban foglal helyet, amely a városhoz köthető híres kutatók és művészek arcképeit vonultatja fel. A szegedi zsinagógát sokan Európa legszebbjei között emlegetik. Monumentális méretű: 1340 fő befogadására alkalmas, a kupolabelsőért pedig, ami magát a világot szimbolizálja, megéri betérni. Ha egy kis kultúrára szomjaztok, akkor irány a Móra Ferenc Múzeum, ahol többek között izgalmas természettudományi és néprajzi kiállításokat járhattok végig. 


Forrás: https://csodasmagyarorszag.hu/

 

 

 

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »