A salemi boszorkányperek elindítójáról

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Cikk írója:
Szeged Hirdetője


A salemi boszorkányperek elindítójáról


Tituba: A titokzatos rabszolganő, akinek vallomása indította el a salemi boszorkánypereket 

Fotó forrása: murraymomo / MovieStillsDB 
Fotó forrása: murraymomo / MovieStillsDB
 
A salemi boszorkánypert a gyarmati Egyesült Államok egyik legkaotikusabb időszakáról tartják nyilván. A perek során a gyarmatok északkeleti részének nagy részét a félelem és a paranoia őrülete korbácsolta, köszönhetően az akkori puritán eszméknek. Felmerült a boszorkányság és az ördögimádás gyanúja, melyeket a puritán gyakorlatok szerint halállal büntettek.

A tűzvihar tüzelőanyaga részben Titubán, egy Samuel Parris által birtokolt rabszolganőn nyugodott.

Tituba korai életét rejtély övezi

Tibeti illusztrációja
 
Fotó: Henry Wadsworth Longfellow / „Giles Corey a salemi farmokról” / Henry Wadsworth Longfellow teljes költői művei / Wikimedia Commons / Public Domain

Tituba korai életéről sok minden nem ismert. A történészek azonban általában egyetértenek abban , hogy egy közép- vagy dél-amerikai bennszülött törzs gyermeke volt, esetleg még Barbadoson is. Valamikor rabszolgasorba került, és eladták a barbadosi Thompson ültetvénynek, ahol családi szakácsnő lett.

 Az első nő, akit boszorkánysággal vádolnak meg Salemben
Samuel Parris portréja
 
A fotó forrása: Massachusetts Historical Society / Wikimedia Commons / Public Domain

1689-ben Samuel Parris Salem Village minisztere lett, és oda költöztette családját. Tituba velük ment, és azzal töltötte az idejét, hogy a gyerekeiről gondoskodott. Különösen közel állt a kilencéves Elizabethhez, aki Betty mellett ment.

1692 elején Betty és unokatestvére, Abigail Williams rohamokat és fájdalmakat kezdtek átélni. Megmagyarázhatatlan módon időre eltűntek . Mivel nem volt orvosi magyarázat arra, hogy miért történik ez a gyerekekkel, az orvosok azt állították, hogy biztosan boszorkányok támadták meg őket.

A lányok azzal vádolták Titubát és két másik nőt, a társadalmi számkivetett Sarah Goodot és Sarah Osborne-t , hogy boszorkányok, mert látták a nőket az elméjükben, miközben hallucinációik voltak. Ezt a korabeli bíróságok spektrális bizonyítékként fogadták el , amelyet a boszorkányság szilárd bizonyítékának tekintettek.
 Tanúságtétel a boszorkányságról
Tituba egy szobában áll három puritán lánnyal
 
Fotó: Interim Archives / Getty Images

A kihallgatások során Sarah Good és Sarah Osborne hevesen tagadta az ellenük felhozott vádakat, de nem voltak felkészülve arra, ami ezután következik. Tituba állt a középpontban, és színes tanúvallomást tett, amelyben azt állította, hogy az ördög azért jött, hogy bántsa a gyerekeket. Nem csak ez, hanem tettestársai is voltak: a két nő, akik szintén vádat emeltek.

Van egy jelentés a tanúvallomásáról , amely Titubát idézi: „Sarah Good és Osburne azt akarná, hogy bántsam a gyerekeket, de én nem… nincs 4 nő és egy férfi, akik bántják a gyerekeket, majd mindent rám fektetnek, és elmondják. ha nem bántom a gyerekeket, akkor bántanak engem."
Annak ellenére, hogy nem volt végzettsége, Tituba elég érzelmet tudott beletenni a vallomásába ahhoz, hogy megingassa Salem lakosságát, és elvetette a gyanakvást.
Tituba kibővítette vallomását több „összeesküvővel”
Illusztráció: egy nő áll a tárgyalóterem közepén, férfiakkal körülvéve
 
 A fotó forrása: Bettmann / Getty Images

Tituba története gyorsan bővült. Két összeesküvőről négyre, kilencre és egészen közel 500-ra nőtt. Minden alkalommal, amikor kihallgatták, története fejlődött, és egyre értékesebb lett a bíróságok számára.

Tanúságtétele az ördög mellett álló abnormális lényekről szóló leírásokat tartalmazott. Beszélt egy könyvről is, amely tele van olyan emberek neveivel, akik egyezséget kötöttek az ördöggel, és a Smithsonian szerint „bár sok jel volt a könyvben, nem tudott más neveket megfejteni, csak a két nő nevét. őrizetben."

Ez a homályosság azt jelentette, hogy Tituba kiterjeszthette történetét bárkire, akire szüksége volt, és a perek végére 19 férfit és nőt akasztottak fel boszorkányság miatt, további 5 pedig börtönben pusztult el. Tituba magát börtönbe helyezték, állításaival elterelték róla a figyelmet , hogy megmenekülhessen – vagy legalábbis elhalassza – a halálbüntetést.
Amíg Tituba börtönben volt, sokan jelentkeztek, hogy megvallják bűneiket, és tanúságtételének darabjait felhasználták, hogy hitelesebbé tegyék a sajátjukat.
Tituba megpróbálta visszavenni a vallomását
Illusztráció vádlott női boszorkányokról, akik a tárgyalóterem közepén állnak
 
 A fotó forrása: Bettmann / Getty Images

Végül Tituba megpróbálta visszavenni a vallomását, mondván, azért tette tanúvallomását, mert Samuel Parris megverte, és azt mondta neki, hogy adja elő a hamis állításokat. Amikor az ördöggel való bánásmód miatt bíróság elé állították, az esküdtszék úgy döntött, hogy nem ítéli el, a börtönbüntetését pedig egy ismeretlen jótevő fizette ki, akivel feltehetően elhagyta a környéket.

Tituba életéről később már nem tudunk semmit, de a történelemben játszott szerepe továbbra is táplálékot jelent a kreatív elmék számára.

Forrás:thevintagenews.com

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »